Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Briós

2010.12.12

9891_brios_n.jpg

Hozzávalók:
50 dkg ABO MILL Speciális kelt tészta liszt
3 dl tej
6 dkg vaj vagy sütőmargarin
6 dkg cukor
1 csomag vaníliás cukor
1 mokkáskanál só
1 citrom héja
1/2 citrom leve
1 csomag szárított élesztő
+ 1 tojás a kenéshez


Elkészítés:

Az élesztőt a cukorral elkevert langyos tejben felfuttatjuk, közben megolvasztjuk a margarint vagy a vajat. A megolvasztott vajat összekeverjük a maradék cukorral, a vaníliás cukorral, sóval, a citrom reszelt héjával és a fél citrom levével, majd hozzáadjuk a Speciális Kelt tészta lisztet. Majd jól összedolgozzuk az élesztős tejjel úgy, hogy a tészta sima állagú legyen, és ne ragadjon. Ha készen vagyunk, hagyjuk állni kb. 30 percig. Kenyérsütő gépben a 45 perces pizza program éppen megfelelő kelt tésztát készít.

Az elkészült tésztát lisztezett deszkán 9-12 egyenlő részre vágjuk. A darabokból lisztes kézzel 20 centis hurkákat formázunk, és erre csomót kötünk. A tészta egyik vége úgy 1 cm-re nyúljon ki a csomóból. A másik végét a csomó alá hajtva helyezzük a briósokat a sütőlapra. Hagyjunk távolságot köztük, mert sütés közben még megnőnek! Pihentessük 10-15 percet. Felvert tojással kenjük be a briósokat, és szórjuk meg kristálycukorral a tetejét. Hideg sütőbe téve, hőlégkeveréssel 175 fokon süssük szép pirosra.